Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΑΤΕΑ - ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ. ΩΣ ΠΟΤΕ;

Παρατηρώντας κανείς, με μία πιο ξεκάθαρη ματιά, όλα όσα συμβαίνουν στον τόπο μας, αντιλαμβάνεται πως τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όλα γίνονται μεθοδικά και σε βάθος χρόνου. Το σχέδιο εκτελείται πιστά. Χωρίς διάθεση συνομωσιολογίας, απλά παρατηρώντας τα γεγονότα, βγαίνουν κάποια συμπεράσματα...



Τα προβλήματα στο κέντρο της Αθήνας που δημιουργούνται, όπως αυτό με τη Νομική, με θύματα εκμετάλλευσης τους μετανάστες, αλλά και στον Αγ. Παντελεήμονα με θύματα εκεί και τους μετανάστες αλλά και τους κατοίκους, δεν έχουν καμμία σχέση με τους ανθρώπους αυτούς. Είναι μία πολύ καλή αφορμή για εφαρμογή πολιτικών, δυσάρεστων για τους πολίτες, αλλά "αναγκαίων" με την τρομοκρατία που ασκείται μέσα από τα ΜΜΕ. Το ανθρώπινο ενδιαφέρον είναι επίπλαστο και επιφανειακό. Το έχουμε ξαναπεί, πως οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα, θύματα πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων.



Το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, εξυπηρετούν θαυμάσια το πολιτικό κατεστημένο. Βρίσκουν την ευκαιρία οι πολιτικοί να κάνουν και πολιτική εντυπώσεων (πρόσφατο παράδειγμα οι ολονύκτιες διαβουλεύσεις των κ.κ. Ραγκούση και Παπουτσή με τους εμπλεκόμενους στο θέμα της Νομικής, το διάγγελμα Πεταλωτή στις 5:30 το πρωί, μετά το "αίσιο" τέλος της υπόθεσης, οι ανακοινώσεις της αστυνομίας περί ασύλου) και φυσικά να περνούν την ίδια ώρα, "απαρατήρητα και κρυφά" από τους πολίτες, μέτρα που υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο τη ζωή όλων μας.



Όλες αυτές οι αναταραχές, σε συγκεκριμένες περιοχές, έχουν ως σκοπό και την οικονομική υποβάθμιση τους, με αποτέλεσμα τη σταδιακή εγκατάληψή τους από τους κατοίκους και μικροεπιχειρηματίες και την εξαγορά, σε εξευτελιστικές τιμές, των ιδιοκτησιών τους από όλους αυτούς τους μεγάλους, που ποτέ δε χορταίνουν. Μην εκπλαγούμε αν σε λίγο καιρό ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην Αθήνα ανήκουν σε τράπεζες ή μεγαλοεπιχειρηματίες. Tότε θα αποκατασταθεί και η "τάξη", όπως την αντιλαμβάνονται και επιθυμούν οι Πρετεντέρηδες και οι Παπαχελάδες. Τότε η αστυνομία δεν θα επιθυμεί ειρηνική λύση και δεν θα συστήνει αυτοσυγκράτηση (άσχετα αν σε άλλες περιπτώσεις λειτουργεί εντελώς διαφορετικά, βλέπε Κερατέα). Η επέμβαση θα είναι άμεση, σκληρή και φυσικά τα ΜΜΕ θα φροντίσουν κανείς να μη μάθει τίποτα.



Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Κερατέα και σε ολόκληρη τη Λαυρεωτική. Ένα εργοστάσιο της ΔΕΗ, κατασκευασμένο σε καταπατημένες εκτάσεις και σε μια περιοχή που αντί να είναι πόλος έλξης για όλους τους πολίτες, λόγω της φυσικής της ομορφιάς και των αρχαιολογικών χώρων που την περιβάλλουν, έχει εξελιχθεί σε μια χρόνια πηγή μόλυνσης για το Λαύριο και τους γύρω οικισμούς, συγκεντρώνοντας και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες (ΧΥΜΑ π.χ.). Εξυπηρετείται το Λεκανοπέδιο με μόνο αντισταθμιστικό για την περιοχή τη μόλύνση του περιβάλλοντος, την υποβάθμιση του τρόπου ζωής και την καταπάτηση ιδιοκτησιών.


Και δεν είναι μόνο αυτό...


Από τις αρχές του 2000 και μετά ακόμα περισσότερα δεινά δρομολογήθηκαν, για τους πολίτες αυτού του τόπου. Η απαξίωση της γης με τον χαρακτηρισμό ολόκληρης σχεδόν της Λαυρεωτικής ως ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ και με την ένταξη των ιδιοκτησιών στο καθεστώς των ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ, η γη έχασε την όποια αξία είχε. Παρ' όλα αυτά, δεχτήκαμε αυτό που αποφασίστηκε. Ένα τεράστιο δίκτυο πυλώνων υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος που εξυπηρετεί το λεκανοπέδιο, δεσμεύει κι άλλες εκτάσεις, επιβαρύνει την υγεία των πολιτών, περνώντας ακόμα και από κατοικημένες περιοχές. Πρέπει όμως να διευκολύνουμε τα 5.000.000 συμπολίτες μας. Ας γίνει κι αυτό.



Το 2003 έρχεται ως δώρο για την προσφορά αυτής της περιοχής και ο ΧΥΤΑ και μάλιστα σε περιοχή προστατευόμενη από νόμους του κράτους. Περιοχή που δεν ανταποκρίνεται στα επιστημονικά κριτήρια. Σύμβολο της σύγχρονης και πράσινης ανάπτυξης, έρχεται να δώσει μία ώθηση στην ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, "φέρνοντας όλα τα εκείνα τα καλά που οι συμπολίτες μας στη Δυτική Αττική απολαμβάνουν: ΔΙΟΞΙΝΕΣ, ΜΟΛΥΝΣΗ, ΜΑΦΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κλπ."


Εφαρμόζοντας ξανά τις ίδιες μεθόδους (αγνόηση των νόμων και των "ανεξάρτητων" επιστημόνων, καταπάτηση ιδιοκτησιών) αποφάσισαν και διέταξαν. Ο κ. Σουφλιάς μάλιστα, υποβάθμισε ακόμα περισσότερο τη νοημοσύνη μας, απαγορεύοντας σε αυτή την περιοχή κάθε δραστηριότητα εκτός από "ποδηλατικές διαδρομές και δημιουργία ΧΥΤΑ."


Το τελευταίο κομμάτι στο παζλ είναι και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο Πάνειον Όρος, από την Ελληνική Τεχνοδομική "Άνεμος" Α.Ε. , θυγατρική κατά 83% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ...


Σε μια περιοχή που καίγεται σχεδόν κάθε καλοκαίρι, αναδασωτέα (στο ΣΚΑΪ την ξέρουν καλά), το ελληνικό κράτος και οι υπηρεσίες του, χαρίζουν και αυτό το κομμάτι γης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Χωρίς διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για άλλη μια φορά, μας επιβάλλουν ένα έργο που το μόνο σίγουρο είναι πως θα εξυπηρετήσει τον ανάδοχό του και κανέναν άλλο.



Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων υπογράφει ο τέως "δοτός" περιφερειάρχης και νυν "δοτός" γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Ηλίας Λιακόπουλος...



Διαβάστε το έγγραφο της περιφέρειας και θα διαπιστώσετε πως ενώ το έγγραφο κοινοποιείται σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, στους δύο που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι (δήμος Καλυβίων και δήμος Κερατέας) δεν έφτασε ποτέ...