Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Ι

Σιγά - σιγά, οι βουλευτές της περιοχής αντιλαμβάνονται το δίκαιο των πολιτών της Κερατέας και γίνονται συνοδοιπόροι στον αγώνα μας, μέχρι την τελική νίκη. Τελευταία παραδείγματα ο κ.Ντίνος Βρεττός και η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, οι οποίοι την περασμένη εβδομάδα κατέθεσαν ερωτήσεις στη βουλή προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ σχετικά με την χωροθέτηση και την ακαταλληλότητα του Οβριοκάστρου Κερατέας για δημιουργία ΧΥΤΑ.

Η πληροφόρηση που έχουμε αναφέρει ότι και άλλοι βουλευτές έχουν προβεί ή θα προβούν άμεσα σε ανάλογες ερωτήσεις. Έστω και αργά, η βοήθεια τους είναι αναγκαία και σημαντική. Μόλις φτάσει στα χέρια μας η δράση και των υπολοίπων, θα παρουσιασθεί στο ιστολόγιό μας. Η δική τους φωνή δυναμώνει ακόμα περισσότερο τη δική μας. Η δική τους μάχη πρέπει να δίνεται μέσα στη βουλή, η δική μας έξω στους δρόμους και πάνω στο βουνό...

Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...




Ντίνος Βρεττός

Βουλευτής ΠΑΣΟΚ
Περιφέρεια Αττικής

3/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς Υπουργό Πολιτισμού

Θέμα : Χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας

Είναι γνωστό ότι ο χώρος που έχει επιλεγεί για την χωροθέτηση των ΧΥΤΑ στην Κερατέα, είναι ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο. Ο αρχαιολογικός χώρος Οβριόκαστρο κηρύχθηκε ως Α ζώνη Προστασίας (ΦΕΚ 1070/29/12/1995). Η ευρύτερη περιοχή είναι κηρυγμένη ως «αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».
Παράλληλα, η νομοθεσία για επιλογή ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ, απαγορεύει την επιλογή χώρων που απέχουν 500 μ. από ζώνη Α προστασίας και περιοχές που βρίσκονται εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Με σχετικά έγγραφα το 1996 και 1997 του Υπουργείου Πολιτισμού (2676/6-6-1996, 1867/17-4-1997), απαγορεύεται η ίδρυση ΧΥΤΑ στον συγκεκριμένο χώρο.
Με το με αριθμ.7140/371/21-3-97 του Υπουργείου Πολιτισμού αναγνωρίζεται η αξία του αρχαιολογικού χώρου και αναφέρεται ότι» εφ΄ όσον υποβληθεί αίτημα για κατασκευή ΧΥΤΑ, στην περιοχή το θέμα θα παραπεμφθεί στο ΚΑΣ», κάτι το οποίο μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει.
Μετά από αυτά, στις 25 Ιανουαρίου 2008 υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου για την χωροθέτηση ΟΕΑΔ-ΧΥΤΑ στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας.
Στις 16 Ιουλίου 2008 ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ότι σχηματίστηκε ιδιαίτερη δικογραφία με θέμα «Παράνομη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους Ομβριόκαστρο Λαυρεωτικής του Δήμου Κερατέας» και διετάχθη προκαταρκτική έρευνα η οποία είναι σε εξέλιξη.

Επειδή δεν υπάρχει απόφαση του ΚΑΣ, για την χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο Κερατέας, επειδή βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα τρείς προσφυγές του Δήμου Κερατέας στο Σ.τ.Ε. για το συγκεκριμένο έργο και επειδή καμία ενέργεια που αφορά το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει, αφού δεν έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις,

Ερωτάστε κύριε Υπουργέ

• Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε άμεσα, προκειμένου να διασωθεί ένας ακόμη αρχαιολογικός χώρος;
• Προτίθεστε τουλάχιστον να αναστείλετε κάθε ενέργεια αυτοψίας έως ότου να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα;

Ο ερωτών Βουλευτής


Ντίνος Βρεττός


Ερώτηση σχετικά με την ακαταλληλότητα του Οβριοκάστρου Κερατέας για ΧΥΤΑ

Αθήνα 5.09.08

«Καταφεύγουν σε συντονισμένες μεθοδεύσεις προκειμένου να χωροθετηθεί ΧΥΤΑ στην Κερατέα!»

Με απίστευτες και συντονισμένες μεθοδεύσεις προωθείται η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο δήμο Κερατέας, ακόμη και σε πιστοποιημένους αρχαιολογικούς χώρους, καταγγέλλει με ερώτησή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού η βουλευτής Περιφέρειας Αττικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Μέσα στο πλαίσιο αυτών των ανήκουστων μεθοδεύσεων, ολόκληρη περιοχή «ξαναβαφτίστηκε» από «Οβριόκαστρο» σε «Βραγόνι», ώστε να εκβιαστεί παράτυπα μια έγκριση για να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε μια ευρύτερη περιοχή που έχει κηρυχθεί ρητά από το 1980 ως «αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» και, ως εκ τούτου, απαγορεύεται από τη νομοθεσία μια τέτοια χωροθέτηση. Η υπόθεση έχει τόσες μελανές προεκτάσεις ώστε υπάρχει αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα αλλά και από τον Ιούλιο σχηματίστηκε ξεχωριστή δικογραφία για το θέμα και διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση όπου ερευνάται πιθανή εμπλοκή μελετητών, πολιτικών και διοικητικών προϊστάμενων του υπουργείου Πολιτισμού.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ζητά με την ερώτησή της τόσο να προστατευθεί το Οβριόκαστρο Κερατέας ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής όσο και να δοθεί επιτέλους μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη, μακροπρόθεσμη και σύγχρονη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τη γνώμη των κατοίκων και των ΟΤΑ της Αττικής αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Για πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ : «Ακατάλληλη η περιοχή Οβριόκαστρου Κερατέας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ»

Κύριοι Υπουργοί,

Το θέμα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο δήμο Κερατέας συνεχίζει να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, τους Ο.Τ.Α. της ευρύτερης περιοχής, τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, πολιτικούς φορείς και ΜΜΕ. Η πρόσφατη άρνηση της τοπικής κοινωνίας να επιτρέψει αυτοψία της ΄Β Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων στα πλαίσια της απαιτούμενης έρευνας για το έργο «Δημιουργία ΟΕΔΑ-ΧΥΤΑ στη θέση Βραγόνι Κερατέας» είναι ενδεικτική του κλίματος αναστάτωσης που επικρατεί στην Κερατέα.

Ο χωροθετημένος ΟΕΔΑ - ΧΥΤΑ βρίσκεται εντός της ευρύτερης περιοχής του Οβριόκαστρου, ο οποίος έχει κηρυχθεί με το ΦΕΚ 852Β/3-9-80 ως «αρχαιολογικός χώρος, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Επίσης με το ΦΕΚ 1070/29-12-1995 κηρύχθηκε ως Ά Ζώνη Προστασίας, την ίδια μέρα που έγγραφο του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) υπεδείκνυε το χώρο ως κατάλληλο για τη δημιουργία ΧΥΤΑ. Με διαδοχικά έγγραφα του Υπουργείου Πολιτισμού τα έτη 1996 και 1997 απαγορεύτηκε η ίδρυση ΧΥΤΑ σε αυτό το χώρο, καθώς η σχετική νομοθεσία απαγορεύει την επιλογή χώρων που απέχουν από Ά Ζώνη Προστασίας και περιοχές εντός τοπίου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Εντούτοις, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς την προαπαιτούμενη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, έδωσε το 2003 την έγκρισή της να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή ΧΥΤΑ υπό προϋποθέσεις. Ακόμη και η μετονομασία της περιοχής από «Οβριόκαστρο» σε «Βραγόνι» εντάσσεται σε αυτόν το σχεδιασμό. Την 25/01/2008 υπήρξε αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα κ. Αθανασίου που ερευνά την υπόθεση, ενώ στις 16/07/2008 η Εισαγγελία Πρωτοδικών ανακοίνωσε ότι σχημάτισε ξεχωριστή δικογραφία και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για «Παράνομη Χωροθέτηση ΧΥΤΑ στον κηρυγμένο ιστορικό-αρχαιολογικό χώρο Οβριόκαστρο Κερατέας» στα πλαίσια της υπόθεσης Ζαχόπουλου. Η έρευνα αφορά στην πιθανότητα εμπλοκής μελετητών, πολιτικών και διοικητικών προϊσταμένων του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι πιθανόν να απέκρυψαν τον χαρακτήρα του εν λόγω έργου. Παράλληλα, εκκρεμούν τρεις προσφυγές του Δήμου Κερατέας στο Σ.τ.Ε. για το συγκεκριμένο έργο που δεν έχουν εκδικαστεί, ενώ εκκρεμεί και η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Η ΄Β Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έγγραφο της 5 Αυγούστου 2008 καθιστά σαφές ότι η κατασκευαστική κοινοπραξία δεν μπορεί να αρχίσει εργασίες για τον ΧΥΤΑ, αν η υπηρεσία δεν ολοκληρώσει αυτοψία στην έκταση, η οποία βρίσκεται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής και απέχει 250-300 μ. από το όριο της Ά ζώνης.

Επειδή η περιοχή του Οβριόκαστρου Κερατέας, ως αρχαιολογικός, ιστορικός τόπος και τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, δεν πληροί τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή,

Επειδή η κοινωνική αναστάτωση που έχει προκληθεί στην περιοχή είναι σημαντική και εμπλέκει τις τοπικές κοινωνίες, τους όμορους δήμους και το σύνολο των Ο.Τ.Α,

Επειδή το ζήτημα της δημιουργίας ΧΥΤΑ διχάζει την κοινή γνώμη και εκθέτει τη χώρα μας για έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης και παρωχημένη πολιτική για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη,

ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

Σκοπεύετε να δώσετε επιτέλους λύση στην ολοκληρωμένη, βιώσιμη και σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη:

- τις ανάγκες και τη γνώμη των κατοίκων και των Ο.Τ.Α. της Αττικής;

- την προστασία του Οβριόκαστρου Κερατέας ως μέρους της πολιτιστικής

κληρονομιάς της Αττικής;

- την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής;

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου